Af

Thomas Børager

PROCESLEDER

Det er nu tredje gang at jeg, som procesleder for Faxe i Fællesskab, bevæger mig med hen over et årsskifte i Faxe Kommune. I forbindelse med årsskiftet 2017-2018 bad jeg centercheferne sætte ord på, hvad et Faxe i Fællesskab betød for dem og deres centerområde. Året efter, 2018-2019, var det alle niveau 4 ledere, som hjalp med at sætte ord på den enorme udvikling, som hele kommunen er ved at gennemgå – ligesom Direktionen samme nytår kiggede tilbage på 2018 og frem på 2019.


I år vil jeg sætte et par ord på.


En jordnær – eller vandnær? – youtube-video om hverdagsinnovation fra Faxe Ladeplads, høstede på ganske kort tid flere tusinde visninger, og blev en af de måske mest sete videoer, der nogensinde er lagt op af Faxe Kommune. Og ikke uden grund. Per fortæller på den 2½ minut lange video om, når tanke leder til handling. Han blev ramt af samme tanke, som så mange af os andre der elsker vores arbejde med mellemrum gør; ”Det her må kunne gøres smartere!”. Det var koldt og bøvlet at stå ude i vandet og sætte en badebro op for Per og hans kolleger. Så de byggede sig frem til en helt ny løsning. Se videoen ude til højre.


Videoen rummer et vigtigt spørgsmål: Er I parate til at forlade "plejer" for at finde nye løsninger?


Grundlæggende kvalifikationer er altid vigtige. Dem er ansatte i Faxe Kommune i besiddelse af. Langt de fleste har fine uddannelsespapirer. Men strengt taget vidner de kun om, at der er blevet lyttet efter på skolebænken. I dag, er det lige så vigtigt at forholde sig til, hvordan vi agter at håndtere de udfordringer, som ligger foran os. I 2020 og årene frem.


Giver man sig tid til det, opdager man, at den viden vi henter fra studietiden, har været på en lang rejse. På et tidspunkt har nogle hekset med en udfordring og eksperimenteret med en smartere måde at løse den på. Det har derefter taget noget tid, at finde frem til det akademiske miljø. Herfra går der yderligere tid med at mobilisere forskertid og kræfter på at kortlægge den smarte løsning, så den også kan forklares og forsvares i videnskabelige kredse. Der skal skrives videnskabelige artikler og bøger, som kan lede til interesse på vores skoler og uddannelsesinstitutioner. Lærere og undervisere skal forholde sig til disse nye indsigter. De skal gøre sig tilstrækkelig fortrolige med dem, til at de bliver parate til at stille sig op og formidle dem til nysgerrige studerende. Når disse studerende engang når ud og anvende den oprindelige smarte løsning i deres arbejdsliv, viser det sig, at der kan være gået op mod 30 år eller mere! For 30 år siden var internettet knapt ved at finde balancen på sine skælvende barneben. For 30 år siden havde ingen forudset hvor omfattende en betydning digitalisering ville få for både vores private og professionelle liv. Og udviklingen går kun hurtigere og hurtigere.


Vi bliver ikke parate til fremtiden, ved alene at læne os op ad fortidens facitlister. Vi bliver nødt til at forstå vores uddannelse, som kun delvise bidrag til fremtidens løsninger. Vi må være villige til at forstå, at der skal andre og nye løsninger til, hvis vi skal forme et bæredygtigt velfærdssamfund. Ligesom vi må gøre os klart, at vi ikke skal mere – oveni al det andet vi gør. Den tilgang udpiner os som  lokalsamfund, som individ og endda som klode.


Vi skal altså noget andet, end vi hidtil har gjort.


Vi skal gøre det til en naturlig del af vores hverdag, at være nysgerrige på anderledes måder, nye løsninger – også de usædvanlige. Og vi skal ikke mindst hjælpes ad med at være i det og hjælpes ad med at skabe disse løsninger – store som små. For ansvaret hviler på os alle. Vores samfund er jo vores alle sammens. Det påhviler ikke kun politikere eller ledelsen. Husk ”kommune” oprindeligt betyder fællesskab. I sidste ende har vi alle en interesse i, at vores skattekroner bliver brugt på en fornuftig måde. Faxe i Fællesskab betyder, at vi tager fælles ansvar for at se til, at vores tid, viden, kreativitet og vores relationer anvendes klogest muligt.


Dét er vi godt i gang med i Faxe Kommune. Flere end 60 såkaldte prøvehandlinger er sat i bevægelse. Det er et udtryk for en organisation som øver sig sammen. Ikke alle disse prøvehandlinger kan siges at være banebrydende. Det behøver de heller ikke at være. Det vigtige er, at vi øver os sammen, lærer sammen, og bliver mere og mere fortrolige med det at undersøge og skabe løsninger, som vi ikke har set eksempler på under vores uddannelser.


Der hvor du er… Hvordan kan du medvirke til at skabe meningsfulde og tidssvarende løsninger? Det kræver ikke akademiske uddannelser eller et 30-årigt tilløb at skabe smartere løsninger. Bare spørg Per i Faxe Ladeplads.


Tak til alle gode kræfter i vores fællesskab – rigtig godt nytår samt alle gode ønsker om ny indsigt og øget værdi med de mange prøvehandlinger!

PROCESLEDERENS NYTÅRSBETRAGTNINGER:

FRA
TANKE
TIL HANDLING

Se videoen:

EN FORTÆLLING OM
INNOVATION I HVERDAGEN


For to år siden var det centercheferne der havde fornøjelsen - se hvad de var optaget af ved årsskiftet 2017-2018.

Se video:

TANKER OM HVERDAGSINNOVATION
I FAXE KOMMUNE

FAXE ER ET TILVALG - DET ER VORES VISIONSAMMEN kan vi MERE

faxeifaellesskab.dk drives af

Faxe Kommune | Frederiksgade 9 | 4690 Haslev

Redaktør, webmaster og procesleder: Thomas Børager

Copyright 2017-2019

All Rights Reserved